"Me olemme nyt sukeltajia!"

Miltä tuntuu aloittaa sukeltaminen?



Ihanan lämpöinen ja aurinkopäivä lauantaipäivä Raya Yain saarella Thaimaassa on saamassa huippunsa. Sukelluksen peruskurssin (OWD) oppilaat Anne Hautajoki ja Jani Vepsäläinen nousevat hallitusti pintaan kurssin päätössukelluksen, neljännen jälkeen. Regulaattori suusta ja hymy leimahtaa kasvoille:

-Tervetuloa pintaan, uudet sukeltajat!

Annen ja Janin pitkäaikainen haave on toteutunut: heille on avautunut kiehtova, mystisen kaunis vedenalainen maailma.
-Minulla tähän hetkeen kesti odottaa 16 vuotta. Silloin olin Dominikaanisessa tasavallassa ja siellä kävin allaskokeilussa, mutta meressä sukelluskokeilua ei voitu tehdä, koska kotilento olikin seuraavana päivänä, Jani kertoo.
-Siitä asti minua on asia harmittanut. Samalla tehnyt mieli, että kurssille ja sukeltamaan pitää päästä.

Anne Hautajoki on saanut kipinän vedenalaisista filmeistä, kuvista ja tarinoista.
-Jo kauan sitten syttyi halu nähdä itse se maailma, missä on eniten elämää maailmassa.
Anne ja Jani ovat naapureita Tuusulasta, Ruotsinkylästä. He tulivat Thaimaahan puolisoittensa kanssa. Puolisot jäivät tällä kertaa vielä nauttimaan rantaelämästä, kun Anne ja Jani ilmoittautuivat kurssille:
-Olemme naapureita, eri ihmisten kanssa avoliitossa, mutta tästä lähtien sitten veden alla pari, sukelluspari, he nauravat.

Tulevaisuus on kuulemma taattu; naapureiden kanssa suunnitellaan jo seuraavatkin reissut, että uudet sukeltajat pääsevät jatkamaan harrastustaan.

-Minua ei jännittänyt mikään muu kuin viimeinen 18 metrin sukellus ja siinä korvien tasapainotus, mutta se meni ihan kuin itsestään. Maltilla kun menee alas niin hyvin onnistuu.


Raya Yain saarella, kiinteässä yhteisössä, jossa kallista loma-aikaa ei kulu autoilla tai veneillä siirtymisiin kurssin voi suorittaa 380 eurolla ja kolmessa päivässä.
-Opetus oli niin hyvätasoista, että ei ollut turvaton olo. Nämä kouluttajat ja avustajat osaavat kyllä hommansa, ja korjailivat heti kun mokailin, Jani kertoo.
-Työtä se kolme päivää vaatii. Ne ovat pitkiä päiviä, kertoo kouluttaja Lasse Erjamo.
-Seuraavaksi kehotan tekemään jatkokurssin (AOWD) vaikka jo huomenna. Monet luulevat, että välissä pitää olla monta sukellusta, mutta ei se niin ole.


Suomessa oppilaiden kehotetaan liittymään alueensa sukellusseuraan, jotta pääsee harjoittelemaan sukellusta uimahalliin, joissa seuroilla on vakiovuorot. Samalla voi syttyä myös suomalaiseen sukellukseen, joka on tummissa ja viileissä vesissämme on tropiikkia haastavampaa, mutta myös hauskaa.

PADI:n peruskurssilla koulutetaan itsenäinen sukeltaja, joka saa sukeltaa 18 metrin syvyyteen toisen kortitetun sukeltajan kanssa parina. Syventävä kahden päivän jatkokurssi laajentaa paljon sukellustaitoja ja antaa oikeuden mennä 30 metriin. Sen jälkeen kursseja lisäoppiin on tarjolla useita, mutta yhdellä, kahdella ensimmäisellä pärjää vaikka loppuelämän ja näkee vähintään 90 % vedenalaisen maailman ihmeistä.


Mitä uudelle sukeltajalle opetat ensimmäiseksi, tärkeimpänä asiana?

-Tärkeintä on ilman muuta se, että nosteen hallinta vedessä on kunnossa, Lasse vastaa.

Muita asioita ovat perustaitojen lisäksi turvallisuuteen liittyvät seikat, huolellinen valmistautuminen sukellukseen, sen suunnittelu ja parisukelluksen aikana myös omasta parista huolehtiminen. Sukeltaminen ei ole kilpauintia.

Parhaimmillaan sukeltajan pulssi jopa laskee alas, kun hän rentoutuu hiljaisessa meressä. Hän ehkä potkaisee silloin tällöin ja keskittyy ihmettelemään vedenalaisen maailman nähtävyyksiä, kauniita koralleja, tuhansia ja tuhansia eri kalalajeja. Valtameren ylitse kun ei tarvitse yrittää uida yhden sukelluksen aikana.


-Kyllä tästä tuli nyt meidän uusi, keskeinen harrastus, Anne ja Jani toteavat.

Open Water Course Students

TEKSTI: PETRI AHONIEMI, KUVA: ARJA HOLOPAINEN


Saatat myös pitää näistä Katso kaikki