Kiire tuntuu mahtavalta - Anniina

Being busy is awesome - by Anniina
ANNIINA ON ASUNUT PHUKETISSA VAKITUISESTI JO PITKÄÄN JA KERTOO VIIKOTTAISESSA BLOGISSAAN ELÄMÄSTÄ THAIMAASSA. LUE MITÄ TAPAHTUU PHUKETISSA JUURI NYT.
Anniina's Blog
En pidä sanasta kiire, koko sanan kuuleminen ja ajatteleminen on ahdistavaa. Olen kuitenkin usein käyttänyt kiirettä syynä kieltäytyä tapaamasta ihmisiä, tiedäthän, en millään nyt ehdi koska minulla on ollut niin kiire. Unohdin vastata viestiisi, koska minulla oli kiire. Kiire, mikä ihana tekosyy. Mutta nyt; kiire, mikä ihana elämänmakuinen sana. Kaikki ovat nähneet miltä maailma näyttää kun kiire loppuu ja saaneet kokea mitä tunteita se näky aiheuttaa. Minulle on tullut jopa “kiirettä” ikävä. Vaikka en koekaan olevani koskaan kiireinen, oikeasti, on minulla silti aina monta rautaa tulessa.
Phuket markkinat

Uskallan tulkita hieman kiirettä myös thaimaalaisesta näkökulmasta; sitä ei ole. Ei puhuta kiireestä vaan asioita herätään aamulla tekemään ja niitä tehdään niin kauan kun kaikki on tehty ja tehdystä työstä on saatu päivän ansiot. Vaikka paikallinen elämänmeno näyttää joskus kovin uinuvalta, kirjaimellisesti, työtä tehdään usein kellon ympäri. Eikö silloin pieni lepohetki olekin hyvin ansaittu tauko. Työ on thaimaalaisen identiteetin tärkeä osa ja jokaisella perheenjäsenellä on velvollisuutena kantaa kortensa kekoon. Freeloaderit ovat harvinaisia. Kysymyksessä on siis vain elämä, elämäntapa. Thaimaa kuhisee elämää, se on kaduilla, se kulkee erinaisten pyörien päällä, se tuoksuu, se on meluisaa, kaoottista, eksoottista ja lumoavaa.

Surf House Phuket

Kuka pystyy nyt vastaamaan siihen kuinka vakavat seuraukset COVID-19 kriisillä todellisuudessa tulee olemaan siihen millaisena tämä ainutlaatuinen thaimaalainen elämäntapa tulee jatkumaan? Kaiken lukemani perusteella ei kukaan. Mutta uskoakseni varmaa on, että elpyminen tulee olemaan hyvin vaikeaa. Turistien suosimissa paikoissa, kuten Phuketissa, 85% bruttokansantuotteesta tulee matkailusta ja siihen liittyviltä aloilta. Ei sellaisia tuloja hetkessä luoda uudestaan, uusilta aloilta. Ei ainakaan niin, että kaikki pääsisivät pian takaisin jaloilleen koska suurin osa kuluttajista on poissa. Ainoa toivo Phuketin kaltaisilla alueilla onkin valtion vahva tuki ja kannustus kotimaisen matkailun stimuloinnissa. On selvää, ettei maa kokonaisuudessaankaan ole koskaan ollut yhtä suuren haasteen edessä. Samaan aikaan uutisoidaan siitä, kuinka Thaimaa on pystynyt pitämään virustartuntojen määrät niin pieninä. Totta, myös paikalliset ovat hyvin ylpeitä siitä kuinka valtio on sen suhteen asiat hoitanut ja ymmärtävät mitä räjähdysmäinen virustartuntojen määrä olisi voinut merkitä. Moni luottaa edelleen siihen, että kaikki palautuu ennalleen rokotteen myötä. Ja sitten toisaalta, kukaan ei ole enää huolissaan koko viruksesta, vaan siitä mitä huomenna syö tai millä maksaa vuokran. Puhumattakaan siitä että tulossa olisi vielä toinen virusaalto. Minun mielestäni tässä on vaihtoehtoina joko oja tai allikko, aivan sama on olla ottamatta kantaa koska toinen kanta on aivan yhtä huono. Huonompi, huonoin. Enkä edes ole pessimisti.
Koronavirus phuket

Ja koska en ole, on varmaan parasta todistaa se lopettamalla vahan positiivisemmalla nuotilla. Jopa 40% thaimaalaisista on jonkin asteen yrittäjiä. Se kertoo että yrittäminen elinkeinona on tuttua ja jos yrittäminen on jo luontevaa, sopeutuminen markkinoiden muutokseen on siihen liittyvää hienosäätöä. Nämä yrittäjät tulevat lopulta löytämään keinon muokkautua uuden normaalin vaatimuksiin ja luovat viime kädessä uusia mahdollisuuksia ja näin ollen hyödyttävät koko kansan hyvinvointia omansa lisäksi. Niin kävi sekä vuoden 1997 talouskriisin että tsunamin jälkeenkin. Positiivimmisten arvioiden mukaan elpyminen olisi jo alkanut. Itsekin olen nähnyt tämän jo tapahtuvan aivan omassa pihapiirissäni enkä voi kuin ihmetellä sitä kuinka tyhjästä, päivässä, ihminen voi luoda itselleen elannon menetetyn tilalle. Saksaa sujuvasti puhuva matkaopas naapurissani aloitti puutarhayrityksen omalla pihallaan. Toinen turismin parissa pitkään työskennellyt henkilö kouluttautui parturiksi ja tekee myös kotikäyntejä.
Phuket koronavirus

Onneksi on olemassa luovia ja idearikkaita ihmisiä, jotka jaksavat yrittää ja luoda uutta; uusia huippukokkien ravintoloita avataan vastoin kaikkia odotuksia, salsailtaan täytyy ilmoittautua ennakkoon koska halukkaita osallistujia on niin paljon ja covid -rajoitteet vielä voimassa ja uusia, tuoreita markkinapaikkoja luodaan. On myös hienoa nähdä kuinka useat yritykset ovat sujuvasti mukautuneet muuttuneihin, varovaisempiin, kulutustottumuksiin ja tarjoavat palveluitaan sen mukaisesti. Se ei varmastikaan tuo samanlaista kassavirtaa kuin itsestään selvänä pidetyt turistit, mutta saattaa kantaa monen yrityksen näiden harmaiden päivien yli.
Phuket ravintolat

Summa summarum; haluamme kaikki mennä eteenpäin ja olen toiveikas sen suhteen, mihin suuntaan. Kaikki tuntuu niin tuoreelta, uudelta ja samalla maanläheisemmältä ja kestävää kehitystä ja paikallista yrittäjyyttä tukevalta. Menen enemmän kuin mielelläni tukemaan ystävää, joka järjestää Taco Tuesdayn bändeineen ja niin muuten menee moni muukin. Haluamme nähdä elämän jatkuvan ja olla osa elpymisen nopeuttamisessa. Minäkin olen taas “kiireinen”. Eikä muuten ahdista yhtään vaan tuntuu aivan mahtavalta ja maistuu elämältä.
Ravintola Phuket

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published