Turisteilta pääsy kielletty - Anniina

No entry for tourists - By Anniina
ANNIINA ON ASUNUT PHUKETISSA VAKITUISESTI JO PITKÄÄN JA KERTOO VIIKOTTAISESSA BLOGISSAAN ELÄMÄSTÄ THAIMAASSA. LUE MITÄ TAPAHTUU PHUKETISSA JUURI NYT.

Anniina's Blog

“Miksi minä en ole tiennyt tästä mitään?”, siinäpä hyvä kysymys. Sen esitti minulle teini, jonka kanssa keskustelimme aiheesta Covid-19. Kysymys kuvaakin hyvin sitä, kuinka vähän ja yksipuolisesti Thaimaassa aiheesta yleisesti ottaen puhutaan. Rokotetta odotetaan, siihen saakka pysytään kotona ja desinfioidaan kaikkea kengänpohjista ikkunanpieliin. En missään nimessä lähtisi marssimaan salaliittoteorioiden puolesta, mutta olen silti kiinnostunut niiden näkökulmasta samalla tavalla kuin lääkäreiden raportoinnista tai maakohtaisista raporttikaavioista. Haluan tietää kaiken mahdollisen ja pidättää itselläni oikeuden toimia itse valitsemallani tavalla, tuputtamatta mielipiteitäni kenellekään muulle.

Elämää Phuketissa Koronavirus
Omaan lähipiiriini kuuluu sekä desinfioijia, jotka ottavat kaikki varotoimet hyvin vakavasti että niitä, jotka noudattavat vain pakollisia varotoimia jotka vaaditaan julkisilla paikoilla liikkumiseen. Itse pidän erittäin vastuuttomana, ihan vain oman elämänrauhansa vuoksi, niitä jotka liikkuvat ostoskeskuksissa ilman maskeja. Yksi asia, jota ei voi edes kriittistä ajattelua harjoittavalle thaimaalaiselle perustella, on status quon rikkominen. Kansallinen me -henki ei sitä salli.

Thaimaa on ollut eiliseen mennessä yli 75 päivää ilman paikallisesti levinneitä virustapauksia. Tähän mennessä tapauksia on yhteensä todettu 3376 joista kuolemaan johtaneita on 58. Thaimaassa on tällä hetkellä noin 70 miljoonaa asukasta. Uusia tapauksia on todettu maahan palanneiden joukossa muutamia, joista viimeisimmät Indonesiasta, Saudi-Arabiasta ja Amerikasta palanneiden Thaimaan kansalaisten kohdalla. Karanteeni on joka tapauksessa tiedossa kaikille maahan palaaville joten näistä paluumuuttajista tuskin on rikkomaan maan koronaonnea.Tämän vuoksi yleinen mielipide tuntuu olevan se, että rajat tulisi pitää vielä toistaiseksi kiinni. Ei vain paikallisten puolelta vaan myös täällä asuvien maahanmuuttajien mielestä. Nämä positiiviset luvut saattavat vaikuttaa jopa epäuskottavilta, mutta jos ne eivät pitäisi paikkaansa näkisimme sen varmasti kuitenkin ylikuormittuneina sairaaloina. Thaimaalla onkin usein ollut tapana silotella faktoja ja numeroita kasvojen menettämisen pelossa, mutta tällä kertaa näin ei kuitenkaan ole. Ei ole myöskään minkäänlaisia viittauksia siihen, että toinen aalto olisi täällä ajankohtainen.

Kun suunnitellut “travel bubble” -ohjelmat osoittautuivat toimimattomiksi, on valtio nyt ottanut käyttöön uuden suunnitelman. Sitä kutsutaan nimellä “Safe and Sealed”, joka sallisi tiettyjen, vähäisten tartuntojen maiden kansalaisten saapua maahan lomailun merkeissä, tiettyihin etukäteen seulottuihin ja suojatuiksi todettuihin kohteisiin. Tämän kaiken turisti voisi kokea tuplahinnalla normaaliin nähden. Tämän parempaan ei matkailuministerin mukaan pystytä ja hän tunnustaa sen olevan viimeinen keino saada maahan niin kovin kaivattua ja täysin kadonnutta tulonlähdettä. "Turvallisuus tarkoittaa, että valitsemme vain vieraita kaupungeista, joilla ei ole tartuntaa vähintään 30 päivän ajan, ja he voivat matkustaa suljetuissa olosuhteissa, joita matkanjärjestäjät tarjoavat nimetyissä hotelleissa ja maakunnissa, jotka suostuvat ottamaan vastaan nämä turistit." (suora lainaus, Khun Phiphat Ratchakitprakarn)Thaimaan tuottamat turistimiljardit vuodelta 2019 ovat tällä hetkellä vain muisto eikä niiden saavuttaminen vuonna 2021 näytä todennäköiseltä. Käytännössä tämä näkyy katukuvassa avoinna olevina, mutta hyvin vähän valaistuina (sähkön säästökustannusten vuoksi) ja lyhennetyillä aukioloajoilla toimivina yrityksinä, niillä jotka vielä sinnittelevät auki ylipäätään. Henkilökunnan tunteja vähennetään, kuluja pienennetään sieltä mistä voidaan. Erinaisia ehdotelmia ja suunnitelmia turismin elvyttämiseen on luettavissa päivittäin, mutta se miten ne käytännössä toimivat ei ole vielä juurikaan materiaalia tarkasteltavaksi. Hotelli -ja matkailualan yrittäjät ovat kuitenkin hyvin halukkaita yhteistyöhön valtion sallimien rajoitusten puitteissa, vaikka se merkitsisi laajamittaisia erityisjärjestelyjä, onhan niitä tosin aikaa ollut rauhassa tehdäkin. Enää ei puutu kuin se olennaisin liiketoiminnan osa - asiakas.

Thaimaa ei siis vielä ole teille auki rakkaat lukijat ja Phuketin ystävät, eikä kukaan tiedä vielä kuinka pitkään kestää kunnes aukeaa. Nyt kuitenkin jo perheiden sallitaan yhdistyä ja maahan on luvallista tulla myös sairaanhoidon merkeissä saattajineen. Lupa saapua maahan voidaan antaa myös työluvan haltijoille tai täällä todistettavasti asuville. Lista luvan saaneista on pitkä, mutta ei koske matkailijoita ja vaatii käytännössä suuren vaivan monimuotoisten lupa-asiakirjojen muodossa. Rajoitukset myös vaihtelevat maakuntien kesken.Tämän linkin takaa löytyy hyvin selkeästi kirjoitettu kokemus siitä kuinka Thaimaahan tällä hetkellä pääsee ja mitä kaikkea siihen vaaditaan.

Valitettavasti Thaimaan asema yhtenä maailman parhaiten koronan torjuvana maana on aiheuttanut paljon länsimaalaisvastaista syrjintää eikä valtio ole kokenut asiakseen nousta puolustamaan näitä ennakkoluuloja. Maratonejakin esimerkiksi järjestetään jo normaalisti, mutta meikäläisillä on niihin pääsy kielletty. Olen myös laittanut merkille, kuinka ahkerasti poliisit pysäyttävät ja tarkistavat vierasmaalaisten mopoilijoiden papereita. Itse en ole onneksi kokenut vastaavaa syrjintää, mutta sen merkit ovat selkeästi ilmassa. Kannattaisi kuitenkin muistaa, että osan Thaimaassa pysyvästi oleskelevan vierasmaalaisen tilipussiin ei ole tullut koronakoloa vaan ostovoimaa on entiseen malliin.

Hintasyrjintä on myös ollut mielipidekirjoitusten aiheena usein, mutta sen suhteen en ole lainkaan samaa mieltä, päinvastoin. Ostajan markkinat jylläävät, kun tuotteet ovat superaleissa ja varsinkin vapaa-ajanviettotarvikkeiden kauppa käy hyvin. Hyviä diilejä löytyy kaikilta aloilta ja varsinkin ravintoloilla on erinomaisia tarjouksia jatkuvasti.Meidät on mielestäni pidetty täällä sellaisessa herran kukkarossa, että maakohtaiset erittelyt ‘kansalaisten’ välillä eivät olisi nyt tarpeen, päinvastoin, ne ruokkivat kahtia jaottelua entisestään. Ja jättävät siinä samalla ruokkimatta ne, jotka epätoivoisesti tarvitsisivat täällä asuvan valtavan maahanmuuttajaväestön tukea.

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published