Juuttunut paratiisiin - Anniina

Stuck in a paradise? - By Anniina
ANNIINA ON ASUNUT PHUKETISSA VAKITUISESTI JO PITKÄÄN JA KERTOO VIIKOTTAISESSA BLOGISSAAN ELÄMÄSTÄ THAIMAASSA. LUE MITÄ TAPAHTUU PHUKETISSA JUURI NYT.

Anniina's Blog

Saattaisi tulla helposti ajatelleeksi että jumiutuminen Phuketin kaltaiselle saarelle “koronaa pitelemään” ei olisi lainkaan hullumpi vaihtoehto. Uskonkin että aivan alkuvaiheessa esimerkiksi Phi Phin saarelle jäi "jumiin" paljon näin ajattelevaa nuorisoa. Ajan kuluessa tuli tietenkin hyvin nopeasti ilmi, ettei kyseessä ole muutama extraviikko lomaan vaan kuukausien mittainen jatkuvasti tiukentuva elämää rajoittava kontrolli, joka on kaikkea muuta kuin lottovoitto.

Raya Yai Island Raya Divers

Varsinkin sen jälkeen kun rahat ihan oikeasti loppuivat sekä tuli huomattua ettei paratiisissakaan elä pelkällä aurinkoenergialla. Varsinkin kun taas on takana yksi monsuunimyrskyinen viikonloppu. Pian alkoikin uutissivustoilla näkyä kuvia maskinaamaisista nuorukaisista anelemassa lupaa/rahaa tai molempia päästäkseen kotiin. Venäläinen pariskunta hylkäsi toistumiseen kehotuksen palata kotimaahan ja joutui loppujen lopuksi turvautumaan temppelimajoitukseen ja almuaterioihin. Vastaavia tarinoita uutisoidaan jatkuvasti.

Olen itse viettänyt saarielämää reilun pari kuukautta Rayan saarella. Siitä on sen verran aikaa että monet nykyään itsestäänselvät viihdykkeet puuttuivat ja päivän kohokohta oli seurata kuinka kaksi juonittelevaa kukkoa yhteistuumin ärsyttivät apinaa. Kun oli ollut saarella yhteen menoon viikon (!!!) oli mahtava tunne päästä takaisin Phuketiin syömään muutakin kuin kanaa tai kanaa sekä kunnon suihkuun. Pidän luonnosta mutta pidän myös mukavuuksista enkä voisi koskaan asua vakituisesti ‘lomalla’.

Anniina Living in Phuket

Turistille saattaa tulla helposti samanlainen olo jos on jäänyt jumiin Phuketiin, vaikkakin kysymyksessä on isompi saari. Ei ole helppoa yrittää keksiä viihdykettä itselleen saati koko perheelle pienessä hotellihuoneessa jossa seinänväli on sen kolme askelta. Kaikki paikat olivat kiinni todella kauan, ravintoloita ja rantoja myöten. Kyllä siitä on lomafiilis kaukana kun hotelli muuttuu muiden asiakkaiden puuttuessa kummitusmaiseksi autiotaloksi.

Entä sitten kun kysymyksessä on ero omasta perheestä? On ollut raastavaa lukea kuinka perheet syystä tai toisesta ovat jumissa eri maissa ja kuinka vaikeaa prosessi päästä jälleen takaisin yhteen on. Käytännöt perheiden välillä ovat myös vaihdelleet vaikka kyseessä olisikin sama maa joten pelkän vertaistuenkin löytäminen on ollut vaikeaa. Aivan kuin kenellakään ei olisi oikein hommat hanskassa…

Phuket family

Onneksi onnellisiakin loppuja on kuultu ja niistä mieleen on jäänyt Samin perheen tarina jonka voit lukea tästä. Vastaavia tapauksia on varmaankin tuhansia. Suomen Suurlähetystö ei ole kuukausiin käsitellyt viisumitapauksia eli mikäli olisin itse joutunut jostain syystä ‘palaamaan’ Suomeen olisin joutunut eroon aviomiehestäni. Tällä hetkellä siellä käsitellään ainoastaan marjanpoimijoiden viisumit. Eli marjanpoimija pääsee Suomeen mutta ei puoliso tai lapsi.

Jos kysyt maahanmuuttovirastosta, ohjataan sinut ottamaan yhteyttä suurlähetystöön ja päinvastoin. Pallopeli on katettu. Tämä saattaa kuulostaa arvostelulta vaan ei ole. Asiat nyt vaan sattuvat juuri nyt olemaan näin. Vuosi 2020 meni alusta alkaen oikosulkuun eikä kukaan tunnu tietävän missä sulaketaulu sijaitsee. Se vielä puuttuisi että mustikatkin mädäntyisivat kerääjien puutteessa metsiin.

Phuket sunset Raya Divers

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published