Thaimaa sulkeutui, Itämeri avautui, mitä oikein tapahtui? - Anniina

Thailand shut down, Baltic Sea opened, what happened? By Anniina
ANNIINA ON ASUNUT PHUKETISSA VAKITUISESTI JO PITKÄÄN JA KERTOO VIIKOTTAISESSA BLOGISSAAN ELÄMÄSTÄ THAIMAASSA. LUE MITÄ TAPAHTUU PHUKETISSA JUURI NYT.


Anniina's Blog


Chalongin laituri on monelle ”Rayalaiselle” rakas ja muistoja täynnä oleva paikka. Aikaiset aamut sukellustarvikevarastolla, asiakkaiden noudot hotelleilta ja veneisiin pakkautuminen kuuluu niihin rutiineihin, joista jokainen sesongin loppupuolella olisi suoriutunut vaikka sidotuin silmin.

Laiturin hulina ja jokapuolella sinkoilevat turistit saivat hien pintaan lähtöä tehdessä eikä tankkien ja sukelluskamojen roudaaminen varmasti kuulunut kenenkään lempipuuhiin. Sitä moni kuitenkin kaudesta toiseen tanne talvehti tekemään ja itselleni on ainakin päivänselvää miksi: Kaiken vaivan palkkana oli viettää päivät merellä ja mika vieläkin koukuttavampaa, pinnan alla.

raya finland


Raya Diversin toiminta alkoi vuonna 2000 pieneltä Rayan saarelta, joka sijaitsee 23 kilometriä Phuketista etelaan. Silloin saarelle rantautui pieni joukko intohimoisia sukeltajia, jotka halusivat jakaa löytönsä matkailijoille vieden heitä paikallisille sukelluskohteille. Thaimaan lumo ja Andamaanien meri loputtomana aarreaittana oli saanut heidät pauloihinsa eikä paluuta Suomen harmauteen ja kylmyyteen enää ollut. Elämäntapaan kuului telttamajoitus, auringonpolttamat hiukset eikä sen suurempaa huolta huomisesta. Hyvillä ideoilla on kuitenkin tapana syntyä juuri silloin kun on tarpeeksi joutavaa aikaa luovuudelle ja on sen lisäksi löytänyt jotain niin ainutlaatuista, että haluaa jakaa sen myös muiden kanssa. Ja miksipä ei tekisikin myös elantonsa juuri sillä, jonka jo parhaiten taitaa.

raya vuonna 2005


Sana suomalaisten tuottamista retkistä levisi ja hyvin nopeasti matkanjärjestäjillä olikin tarjota asiakkailleen Rayan järjestämiä monipuolisia retkiä tämän pikkusaaren lisäksi myös useissa muissa lomakohteissa. Enää ei palveltu ainoastaan sukeltajia vaan kattava retkitarjonta otti huomioon koko perheen viihtyvyyden. Ongelmia ei kuitenkaan paratiisissakaan pääse pakoon, niitä on aiheuttanut niin luonnonkatastrofit kuin paikallinen byrokratiakin, mutta usko omaan tekemiseen on säilynyt haasteista huolimatta. Tai ehkäpä jopa juuri niiden takia, suomalaisen sisun ja peräänantamattomuuden ollessa kyseessä.

raya divers

Raya on työllistänyt vuosien varrella lukemattomia sukellusalan ammattilaisia ja tarjonnut opiskelijoille harjoittelupaikkoja paratiisissa sekä luonut satoja paikallisia työpaikkoja. Raya punoutuu myös hyvin vahvasti omaan tarinaani tanne juurtumisessa, ehkä kirjoitan siitä lisää joku viikko…

Nyt Chalongin satama on hiljainen. Kalastajat ja venemiehet päivystävät ja valvovat laiturilta veneitään ja kuten niin monet Thaimaalaiset, uskovat, etta virusrokotteen myötä kaikki palaa taas ennalleen. Monsuunikausi on alkanut joten hiljaiseloa jatkuu jo senkin vuoksi vielä hyvän aikaa. Laiturin tunnelma on kieltämättä kuitenkin hyvin pysähtynyt ja uinuva.

chalong laituri


Kysymys ei ole kuitenkaan haikailusta kulta-aikojen perään vaan muutoksen tunnustamisesta ja sen mukana pysymisestä. Ainoa varma asia elämässä ja yrittämisessä on muutos, johon joko sopeutuu tai sitten kuolee pois.

raya finland sup helsinki


Kun Koronavirusepideamia Maaliskuussa 2020 muuttui yhtäkkiä jostain ”kiinalaisten taudista” globaaliksi pandemiaksi, oli myös Rayan sukellus- ja opastiimi yhtäkkiä täysin ilman töitä. Matkustaminen pysähtyi ja koko maailma ja sen lentoliikenne oli sulkeutumassa. Tilannetta arvioitiin pikaisesti ja Rayan ydintiimi teki nopean päätöksen: oli aika ”palata juurille”: Kehitettiin Suomeen kesään sopiva mielenkiintoinen ja turvallinen retkiohjelma, ”käärittiin hihat” ja alettiin hommiin. Suomi on täynnä uskomattomia merellisiä kohteita ja nyt se sama ammattitaito, johon saimme Thaimaan matkoilla luottaa, löytyy myös kotimaasta.

Toki Thaimaakin tulee palaamaan takaisin. Se pysyy ainutlaatuisuutensa, mahtavien rantojensa ja vetovoimansa puolesta varmana matkakohteena myös tulevaisuudessakin, todennäköisesti jo talvella 2020-21.


289 comments


 • arokuqiborig

  ] Ekejuza uih.ivzv.rayadivers.fi.jfm.hz http://slkjfdf.net/


 • iimociu

  ] Exuxocixf tyl.mvca.rayadivers.fi.abh.lt http://slkjfdf.net/


 • emelerir

  ] Urezibuhu cml.vwdb.rayadivers.fi.dvx.kx http://slkjfdf.net/


 • eqodatosuked

  ] Odupexahe qzb.gmcs.rayadivers.fi.may.za http://slkjfdf.net/


 • iivecatupujun

  ] Ahayezam oob.ewbt.rayadivers.fi.jgb.jv http://slkjfdf.net/


Leave a comment